Helaas is de overhoormodule niet beschikbaar. Wel kun je deze lijst overhoren via WRTS. Klik op 'Overhoren'

Vocabulaire 2000

12 la nourriture

Jaar 1 (aso)
 
 
  Ingezonden door Gill8 op 08-12-2014 - 2762x bekeken. 
Nog niet genoeg stemmen voor waardering: geef je mening!
 


Deze overhoring is meer dan zeven jaar geleden ingestuurd. Dit was de begintijd van woordjesleren.nl!!
Waarschijnlijk werk je met een recentere uitgave en wijkt jouw boek af van de inzending hierboven.Reacties (1)

klop
06-03-2018 10:54
Untermensch is een begrip uit de nationaalsocialistische ideologie (het nazisme). Dit begrip fungeert hierin als tegenhanger van het begrip Übermensch dat voor het eerst door aanhangers van de Reformatie werd gebruikt, maar het kreeg pas echt bekendheid door de Duitse filosoof Nietzsche. Later werd het door de nazi's geherdefinieerd en in hun rassenleer gebruikt.

In de nazi-ideologie waren de Germaanse volkeren, het zogenaamde Arische ras, superieur ten opzichte van andere volkeren. Het was zaak om het Arische ras, de übermenschen dus, te vrijwaren van vreemde smetten. Als untermenschen golden vooral Joden, Sinti en Roma maar ook de Slavische volkeren, Aziaten, homoseksuelen en mensen met een aangeboren handicap.

Gevoed werd de nazi-ideologie door een algemene vreemdelingenhaat en antisemitisme onder de Duitse bevolking, versterkt door de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog en de rol die de Joden daarbij gespeeld zouden hebben.

Als gevolg hiervan werden tijdens het zogeheten Aktion T4 vanaf het najaar van 1939 de gehandicapten op grote schaal vermoord. Vanaf het voorjaar van 1942 werden tijdens de Holocaust meer dan zes miljoen Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen vermoord.

Uiteindelijk keerde de slechte behandeling van de Russische en Poolse bevolking als untermenschen tijdens de Duitse inval in de toenmalige Sovjet-Unie zich tegen de Duitsers. In eerste instantie stonden zij nogal positief tegenover de Duitsers omdat zij hen als bevrijders van het stalinistische juk beschouwden. Omdat de Duitsers minstens zo erg, zo niet erger dan Stalin en zijn trawanten bleken te zijn, verloren zij de steun van de bevolking en mede hierdoor de oorlog.

Bij de Sovjet-Russische tegenaanval op Duitsland schreef de Russische auteur Ilja Ehrenburg over de Duitsers dan ook: "Heb geen medelijden, alles wat deze untermenschen bezitten is jullie eigendom."
 


  

   
Door deze site te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analytische doeleinden, gepersonaliseerde inhoud en advertenties. Meer informatie.